Is een Buitenspeeldag nodig?

Is een Buitenspeeldag nodig?

Vandaag was het Buitenspeeldag 2017.

Vreemd eigenlijk dat we dat nodig hebben. Toch? Waarom zijn youtube en computerspelletjes zo veel interessanter dan lekker klimmen, touwtje springen en stoepkrijten in de buitenlucht?
Afgelopen week was ik in de enorme grote stad Nagoya in Japan. 2.000.000 inwoners en maar een paar kleine stipjes groen in de omgeving. De eerste dagen was ik zeer onder de indruk van wat ik daar allemaal zag en meemaakte. Maar naarmate de week vorderde begon ik onrustig te worden. Onrustig van het ontbreken van groen om me heen. Ik miste de bomen, zuurstof en de rust dat een groene omgeving je kan geven.

En dat is niet gek. Uit onderzoek blijkt dat natuur om je heen belangrijk is voor je gezondheid. Het zorgt er zelfs voor dat je langer leeft dan stedelingen. De overmaat van prikkels die je in de stad ervaart versus de rust die je in de natuur ervaart. Door een wandeling in de natuur ben je bijvoorbeeld beter in staat je te concentreren, kan je beter met stress omgaan en je wordt er zelfs slimmer van.

Wat doet buiten spelen daarnaast eigenlijk voor kinderen? Door kinderen buiten te laten spelen met elkaar, leren ze op een ongedwongen manier samen te werken. Ze leren door deze sociale interacties beter omgaan met diverse type kinderen en situaties. Daarnaast kunnen ze hun angsten overwinnen waardoor ze mentaal sterker worden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Doordat ze buiten ook lekker fysiek bezig zijn, met rennen, bomen klimmen, heuvel op en heuvel af te rollen, worden ze lichamelijk sterker en behouden ze een gezond lichaam. Buitenspelen stimuleert ook sterk hun creativiteit, want hoe zal de hut er uit komen te zien? Wat voor verhaal zullen ze dit keer naspelen? Hoe gaan ze het insectenhotel bouwen?

Genoeg redenen om ervoor te zorgen dat je kinderen lekker naar buiten gaan. Is daar een Buitenspeeldag voor nodig? In ieder geval zijn daar ouders voor nodig die zich bewust zijn van de enorme voordelen van buitenspelen voor de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. Het is zeker niet makkelijk om de verleidingen van de smartfoon, youtube en computerspelletjes te weerstaan. Buitenkinderen kan je daar bij helpen! In de nieuwsbrieven, op social media en op de site vind je onze oplossingen voor dit probleem. Daar informeren we je door middel van activiteiten, tips en tricks . Zo helpen wij jou om je kinderen gezond en actief op te laten groeien.

 

Volgende nieuwsbrief: Waar moet je op letten als je je kind buiten laat spelen