De Groene Vrijwilliger

Ik ben er ook zo een geweest, een groene vrijwilliger.

Voor een aantal jaren heb ik me ingezet voor Expeditie Loevestein. Meerdere keren per week namen wij schoolklassen en groepen kinderen mee de natuur in rondom Slot Loevestein in Poederoijen (Gld). We deden expedities, waarbij de kinderen in groepjes hele leuke natuuractiviteiten konden doen, zoals poep onderzoeken, een rivier maken, bodemonderzoek, waterdiertjes bekijken, de wilde paarden en runderen bestuderen etc. Of we namen de groep mee op struintocht, waarbij we een paar uur door het gebied dwaalden en op onderzoek uitgingen. Elke keer was het weer een verrassing wat we tegenkwamen, zoals die keer dat we in het modderbos een koe met pasgeboren kalf tegenkwamen. De kleine was pas 2 uur oud. Of die keer dat we een nachtegaal hoorden zingen, we werden er allemaal stil van.

 

Struinen door de natuur bij Slot Loevestein

Maar wat dreef mij nou om dit te doen?

Volgens mij heb ik al eens geschreven over mijn tijd in Amerika. Daar heb ik tijdens een bezoek aan een plantagehuis een ontdektuin ontdekt waar bij mij het zaadje voor het werken met kinderen in de natuur werd geplant.

Terug in Nederland ben ik gaan onderzoeken hoe ik me bezig kon houden met kinderen in de natuur en zo ben ik bij Expeditie Loevestein uitgekomen. Als vrijwilliger met maar heel weinig kennis van de natuur, maar met een grote passie voor het beleven van de natuur ben ik daar begonnen. Eerst kregen we een korte cursus over het gebied en hoe we met de groepen aan de slag konden. Daarnaast hebben we zelf diverse struintochten gemaakt met de natuurbeheerders van het gebied en hebben we meegelopen met een ervaren vrijwilliger.

Eenmaal met de groepen op pad was er bij mij steeds weer die kriebel: Wat is het leuk om de jongeren te zien veranderen in die twee uur van een ongeïnteresseerde tiener ” wat is er nou zo interessant aan een grasveld” tot een jongen of meisje die vol overgave met het loepje het mos op een boom zit te bestuderen of met emmers water een rivier zit na te bootsen!

Iedere keer weer weet je dat je weer één of enkele kinderen hebt warm gemaakt voor de natuur met een ervaring die ze hopelijk nooit meer vergeten. En dat is precies waarom ik een groene vrijwilliger ben geworden.

 

Manifest ‘De kracht van de groene vrijwilliger’

In Nature Today van 20 oktober jl las ik dat het belang van groene vrijwilligers steeds duidelijker wordt. Daarom is er in maart van dit jaar het manifest ‘De kracht van de groene vrijwilliger’ ondertekend om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers hun werk op een goede manier kunnen doen en goed worden ondersteund.

Om te weten te komen wat een groene vrijwilliger drijft en nodig heeft, heeft de Radbout Universiteit een online enquete uitgebracht. Omdat ik dit een heel goed idee vindt en hoop dat hiermee meer Groene Vrijwilligers komen en goed ondersteund kunnen worden, wil ik hier extra aandacht aan geven. Daarom vind je hier de enquete en ook het artikel dat ik gelezen heb. Ben je een groene vrijwilliger, vul dan vooral de enquete in. Wil je een groene vrijwilliger worden? Doe dat vooral, want….                 

Wat is mooier dan een kind te zien groeien in de natuur?


Enquete

Konik paarden bij Slot Loevestein