Met School en Bso de natuur in

Met School en Bso de natuur in

Expeditie Loevestein

Op de foto hierboven zijn kinderen aan het ontdekken hoe een rivier ontstaat en wat er gebeurd als je deze oerrivieren hun gang laat gaan of juist indamt met dijken. Dat leren ze in het programma Ruimte voor de Rivier wat aangeboden wordt bij Expeditie Loevestein bij Slot Loevestein. Een programma, speciaal ontwikkeld voor basisschool leerlingen, waarbij ze kennismaken met de natuur en de riviernatuur in het bijzonder. Een gebied waar de kinderen kunnen struinen langs de rivier en zo de Nederlandse wildernis kunnen ontdekken. Het gebied bij Slot Loevestein is een gebied dat met de veranderende rivier mee veranderd. Elke keer na hoogwater ziet het landschap er weer anders uit. Je kunt er lekker rondstruinen zonder op de paden te moeten blijven, er zijn wilde runderen en wilde paarden te bewonderen. Zo is er altijd wat te beleven.

Dit is een van de mogelijkheden om je groep mee de natuur in te nemen. Zo zijn er diverse organisaties die programma’s aanbieden voor schoolkinderen en Bso’s.

Natuur en onderwijs

Het belang van naar buiten gaan wordt gelukkig ook door steeds meer scholen en kinderopvangcentra ingezien. Contact met de natuur zorgt voor gezonde en blije kinderen. Het concentratievermogen en de creativiteit van kinderen wordt versterkt. En het stimuleert sociale interactie. Zaken die ook het onderwijs aangaan. Ook kan de natuur een goed middel zijn tegen stress en depressiviteit, iets wat steeds vaker bij kinderen voorkomt. Het in de natuur zijn vermindert de alledaagse spanningen. Spelen in de vrije natuur doet een beroep op de fantasie van kinderen. Eenzelfde natuurlijke element kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Elk kind geeft er zijn of haar eigen betekenis aan. Dit geeft kinderen de gelegenheid hun eigen gevoelens tot uiting te brengen.

Door kinderen in aanraking te laten komen met de natuur leren ze die op een directe manier kennen. Daardoor zien ze de waarde van de natuur en zullen ze deze met aandacht behandelen.

Meer info…

Er zijn diverse organisaties in Nederland die zich bezig houden met activiteiten voor kinderen en educatie in de natuur. Kijk voor meer informatie over deze organisaties bij School en BSO. Mis je jouw organisatie in het lijstje? Stuur ons dan even een mailtje en we vullen het aan.

Lees ook “Het laatste kind in het bos” van Richard Louv