van Grijs naar Groen – Natuur op school

Grijze tegels, een paar cijfers op de grond om te hinkelen, een klimrek en een tafeltennistafel. Met een beetje mazzel is er ook nog een hoekje om te voetballen of met een beetje pech wordt het hele schoolplein gedomineerd door voetballende kinderen. En dat terwijl er zoveel moois van een schoolplein te maken is.

Het schoolplein kan juist een verlenging van het klaslokaal worden. Een uitdagende speel-  en leerplek, waar kinderen les kunnen krijgen, waar ze kunnen ontdekken en op avontuur kunnen. Je hoeft maar te googlen op Groen Schoolplein en je kunt vele artikelen lezen over de successen van groene schoolpleinen. Nadelen van een groen schoolplein zijn er. Maar met creatief nadenken zijn ook daar oplossingen voor te vinden. De nadelen vallen in ieder geval in het niet bij de voordelen.

Ondertussen zijn er al diverse onderzoeken gedaan naar het nut van groene of grijs/groene schoolpleinen. Daar is onder andere een Handleiding Groene Schoolpleinen uit voortgekomen. Hierin staat als een van de kernpunten voor een succesvol resultaat: Participatie. Ook zeker van de leerlingen! In een Tilburgs onderzoek over het nut van groene schoolpleinen wordt aangegeven dat een groen schoolplein niet een op zichzelf staand iets moet zijn, maar dat het een enorme meerwaarde heeft om het groene schoolplein te integreren in het lesprogramma en leerroutes rondom de school.

Naast alle voordelen voor de ontwikkeling van de kinderen heeft een groen schoolplein ook een positief effect op onder andere de beleving van de natuur in het algemeen door de kinderen. Ook de  biodiversiteit van de wijk en de sfeer in de wijk worden positief beïnvloed door samen te werken met kinderen, ouders en wijkbewoners.

Maar laten we eens gaan dromen van het perfecte groene schoolplein, hoe ziet dat er uit? Mogelijkheden om te spelen met water, klim- en klauterrouters bijvoorbeeld. Dat zijn elementen die zeer succesvol blijken. Er moeten bosjes en bomen zijn, maar ook open plekken. Wat mij betreft mag er ook een stuk moestuin in, een zonnewijzer. Een wilgentunnel, een ingegraven rioolbuis, dat doet het ook erg goed. De kinderen moeten diertjes kunnen zoeken, bloemen en blaadjes kunnen plukken, met takken kunnen sjouwen, met water kunnen kliederen in de modder, sla kunnen zien groeien, kunnen rollen over het gras.

 

Heeft jouw kind een groen schoolplein? Laat het ons zien! Maak er een mooie foto van en maak voor de school kans op een leuk natuur-doe-boek!

Stuur je inzending vóór 30 september 2017 naar contact@buitenkinderen.nl, o.v.v. jouw naam en email en de schoolnaam en email.

Ingezonden foto’s gebruiken wij op onze site en op social media. Wees er daarom zeker van dat de mensen op de foto hier geen bezwaar tegen hebben.